nedelja, 18. januar 2015

(o)pravila

Žiga je zdaj že dovolj velik, da nama pomaga pri preprostih opravilih. To seveda zelo rad počne.
Se nama je pa tukaj dostikrat pojavilo vprašanje: Koliko naj sploh zahtevava od dvoletnega otroka? Nisva hotela, da bi bile naloge prezahtevne, seveda pa tudi da ne bi bile prelahke.

Ravno v pravem času mi je moja sodelavka prinesla članek oz. samo njegov povzetek: Odgovornosti otroka v domačem okolju. Avtorici članka sta Marjory Barksdale in Susan Tracy.
V drobnem tisku na koncu članka piše, da avtorici dovoljujeta razmnoževanje članka drugim staršem, le da vključimo naslov: www.learningtoghetereducation.org.
Zato ga brez slabe vesti delim naprej. Mogoče pa še komu pride prav. Nam je zelo.

Ne bom takoj napisala celega članka. Malo in po malo. :)
Za začetek:

HIŠNA OPRAVILA ZA OTROKA V STAROSTI MED 18 MESECI IN 2,5 LETI:

1. Z odraslim pospravi igrače (odrasli naj omeji število igrač in naj jih z veseljem pospravlja, da je pravi vzor otroku). Ko je pri nas na vrsti pospravljanje igrač, mu ponavadi določim, da on pospravi nekaj živali, jaz sem pa med tem pospravila ostale igrače. Se je tudi že zgodilo, da je sam pospravil vse igrače.

2. Ugodi preprostim prošnjam, kot so: "Bi lahko prosim to vrgel v koš?" ali pa "Prosim, pospravi to." (Odrasli naj pokaže kam.) Pri nas: Kadar se previjemo kar v dnevni sobi na tleh, potem plenice odnese v koš. Ali pa če se v dnevni preoblečemo iz pižame, Žiga odnese svojo in Žanovo pižamo na posteljo. Obleke, ki so za oprat, nese v koš za perilo. Tudi smeti že odnese. Težave ima samo še z ločevanjem. Ko pa imamo toliko različnih košev po stanovanju ;)

3. Sodeluje (nepopolno) pri hišnih opravilih, ki ga zanimajo. Največkrat mu ne uspe dokončati celotnega dela. Lahko poskusi pometati, pomivati tla, pobrisati mizo, pripraviti mizo za obed, sesati, itd. Žiga, zelo rad briše prah. Ko kaj polije, prosi za krpo, da lahko pobriše mizo. Pomaga tudi pripraviti mizo. 

4. Vse več sodeluje pri oblačenju sebe (odrasli naj priskrbi obleke, ki niso zahtevne za oblačenje). Otroci se najprej naučijo slačenja, potem oblačenja. Žiga si do zdaj sam sleče hlače in nogavice. Obleče si pa samo hlače (od kolen jih potegne gor - čez rito mu pomagam)

5. Obleke zloži v pralni stroj in sušilec, pritisne gumb za začetek pranja. Tega opravila se Žiga izogiba. Če ga vprašam, ali bi mi pomagal, čisto hladno reče: "Ne!" Njemu je bolj zanimiv pomivalni stroj.

6. Po drugem letu starosti naj otrok ne bi več uporabljal plenic - otrok naj uporablja stranišče (z občasnimi napakami). V tej fazi še nismo.

7. Otrok se hrani samostojno, uporablja vilice, žlico, majhen vrček (manj kot 240ml) in majhen kozarec brez pokrova (za približno 200ml). Glej slike :)

8. Sodeluje pri preprosti pripravi hrane, kot je rezanje mehke hrane, lupljenje in mazanje kruha. Rezanje mu gre še malo slabo, ker največkrat noče pravilno obrnit noža. 

9. Pripravi šopek rož v majhni vazi. Tega pri nas še nismo naredili. Velika moja krivda, ker mu sploh še nisem dala možnosti. Čas da tole popravim in si polepšamo mizo. :)



Tale opravila so res samo okvirna. Da starši malo vemo, kaj sploh že lahko pričakujemo od svojih otrok. So pa otroci zelo različni. Nekateri vse to naredijo z levo roko, drugi pa samo kakšno stvar. Vsak starš svojega otroka najbolj pozna. Naš Žiga ne naredi vsega s tega seznama, naredi pa že kakšno stvar, ki je v tem članku napisana pri opravilih starejših otrok.
Kar se meni zdi pomembno je to, da se zaveda, da je član naše družine in tudi njen pomemben člen. Jani večkrat pravi: Kar otrok zmore, mora! Popolnoma se strinjam :)

Pa še nekaj fotografij:


Pomoč pri pripravi mize.





Pomaga pospraviti nakupljena živila.

Pomaga obesiti perilo. Kljukice uporablja na svoj način. :)



2 komentarja:

  1. Živjo, pikamaja :) Luštna in koristna objava. Sem se morala nasmejati ob fotografiji s ščipalkami - kako prisrčno, so zgleda vsi malčki v eni fazi dokaj striktni pri obračanju ščipalk in natikanju "narobe". Pri nas je bilo enako. A si morda kdaj že poskusila s tistimi lesenimi, ki jih imajo posebej za malčke? Jaz jih kupujem že tako dolgo, da se bo mali počasi naučil (pravilno obrnjene) uporabljati kar te navadne :) lp, Damjana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, hvala :)
      Tiste lesene ščipalke poznam, pa se kar ne odločim z nakup. Je toliko vsega, da enostavno ne sledim :) Mogoče bo pa imel Žan priložnost za kakšno čisto novo stvar :)

      Izbriši