četrtek, 22. januar 2015

prehitek

Prehitek ali offside je vsem dobro znani prepovedani položaj. Vsi vedo kaj je offside, razložiti prav dobro pa ne zna čisto vsak. Razlago najdemo tudi tule. Pa pustimo športe ob strani.

Pri nas prepovedane položaje doma izvaja Žan. Po mnenju različnih strokovnjakov, je preskočil oziroma prehitel en del svojega razvoja. Zato mi je tudi zelo všeč prevod PREHITEK. :) 
Žan se je zelo hitro naučil prevaliti iz hrbta na trebuh. Se spomnim, da sva pri Žigu to zelo dolgo čakala. Fazo, ko bi se moral dvigniti na roke in prevaliti iz trebuha nazaj na hrbet pa je kar preskočil in se začel plaziti oz. vleči po tleh.

Na posnetku mu manjka slab teden do 5 mesecev.


Seveda ni imel več motivacije, da bi samo ležal na hrbtu in gledal v zrak. Ko pa je tako veliko zanimivega naokoli.
Nadaljevalo se je v "prepovedani smeri". Ker se še ne zna opreti na stegnjene roke, ker se ne zna preko boka sam usesti, ker naj ne bi še imel močnih hrbtnih mišic, njegovo telo ni pripravljeno niti na sedenje kaj šele, da bi stal.

Ko pa je njegova želja tako velika...

Priplazi se do stola (kavča, mize, pručke...), se dvigne in nekaj časa uživa na kolenih. Včasih pa se tudi usede. Iz tega položaja ne pade več. Se je že naučil, kako se gre naprej.





Meni se zdi logično, da ima otrok, ki se že dobre tri mesece plazi in je že dodobra raziskal vsak kotiček na tleh, željo po tem, da bi videl še iz druge perspektive. Kaj je bolj zanimivega od tega, kar počne starejši brat?



Tudi vsi odrasli zmeraj sedimo na velikih stolih ali na kavču. Sedaj še bolj pazim, da sedim čim več na tleh. Pa Žana to pri njegovi želji po dviganju ne ustavi. 

Takole se dvigne in potem stoji. Pediatrinja v razvojni ambulanti mi je rekla, da tega absolutno še ne sme, ker potem taki otroci, ki prehitro stojijo, hodijo po prstih. (Žiga se je začel postavljati na noge že pri 6-ih mesecih, pa nikoli ni hodil po prstih.) Takole se je tudi že zgodilo, da je padel in z glavo butnil ob tla. Se je pa nekako tudi že naučil, da se samo skotali. 


Ko se tako postavi na noge, ga ponavadi dam takoj nazaj na tla. Včasih sledi protestiranje in jok, ampak že po parih minutah je pred novo "oviro" in se hitro postavi pokonci.

Hja.. tale Žanov prehitek nam kar dela težave. Če bo tako nadaljeval in ne bo upošteval pravil, ne bo kaj prida športnik. ;)

7 komentarjev:

  1. Ah, ne sekiraj se. Bo pač pri 9-ih že hodil. ;) Tudi nas so strašili, da se prehitro ne sme postavljat na noge. Je pa razlika, če ima otrok sam dejansko toliko moči da vstane, ali pa če ga na noge postavi neka tretja oseba. To pa vem, da ne počnete. ;) Drugorojencem se pač mudi, nimamo kej. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kar mirno. Ta starejši se mi je obrnil tisti dan, ko je dopolnil 5 mesecev, ne vem kdaj se mi je vlekel po tleh, a bilo je strašno hitro, na noge se je v posteljici postavil pri 6m in enem dnevu. Hitro je potem hodil ob opori. Njegova hoja (ob opori) je napredovala do 11.meseca. Takrat se mi je zdel pa že toliko dober in se mi je zdelo, da bo zdaj zdaj ne hodil, ampak tekel. Pa nekaj vem o hoji, ne razvojno, se pa s tem dnevno ukvarjam. No, shodil je potem pri 15 mesecih in 3 tednih. Takrat je naredil prvi samostojni korak, pol ure zatem smo že šli na sprehod okoli hiše. Ko je shodil, je torej hodil. Brez padcev, brez "par korakov in skok v naročje starša", hodil je k ta vel'k. Je pač totalen ziheraš, na vseh področjih. Dokler ga ne forsiraš in ne siliš, ni nič narobe, NE BO hodil po prstih. Če se pa tale pediatrinja piše Zavrl, pa sploh ignoriraj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Se strinjam z vama. Je kar grozno, da bi mogla Žana zavirat pri njegovi želji po odkrivanju sveta. Glede na to, da naj bi imel šibke roke, ker se ne zna opreti na njih, jih more imeti kar precej močne, saj se na kavč potegne iz ležečega položaja samo z rokami. Meni to ne bi nikoli uspelo. Se sicer tudi on fejst namatra, ampak je vztrajen. Mogoče ne bo nikoli kobacal po vseh štirih, pa mislim, da zaradi tega res ne bi smel imeti težav. Sem tudi jaz mnenja, da gre razvoj pri vsakem po svoje in tako že more biti.

    Tale pediatrinja pa se res piše Zavrl in moram reči, da mi že prvič, ko smo bili pri njej ni bila kaj preveč simpatična.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha. No,saj ce so roke sibke,se splaca delat na tem.Vsi otroci res da ne plazijo in kobacajo,a je to res potrebno zaradi roke,torej zaradi motoricnega razvoja roke.Ti otroci imajo lahko tezave potem s pisanjem.Ce ti je pokazala kaj uporabnega,oz ce so ti NFT pokazale,potem to uporabljaj in ga poskusaj spodbudit.Ne vem,lahko mu zacasno umaknes nekah premicnega pohistva in igrace od sten oz mozne opore prestavi na sredino sobe.Spodbujaj ga,da pleza,ne pa zavirat tega,kar si zeli delat,to je stati,itak.Opora na dlan vseeno ni tako nepomembna,nekateri otroci se celo vrnejo nazaj,ze skoraj hodeci zacnejo kobacat ali plazit.Mah,eni pravijo,da jim je pa dobra,ampak ja,mi imamo slabo izkusnjo,prav tako se ena od dveh kolegic,ki sta bili pri njej.

      Izbriši
    2. Vem, da tovrstna zakrčenost ramenskih mišic, kot jo ima Žan, kasneje vpliva na pisanje (izkušnje od mojega brata - še zdaj pri 24ih je ima čisto trde roke).
      Pri Žanu sem takoj začela delati vaje za roke. Hodiva tudi na vaje pedokinetike (Growingsmart), fizioterapevtka pa naj bi me v naslednjih dneh poklicala.
      Je že opazen napredek.
      Kar pa smo zamudili, bomo pa "nadoknadili" v vrtcu in doma s primernimi materiali za osnove pisanja. Še dobro, da bo hodil v Montessori vrtec. ;) (malo za hec, malo za res)

      Izbriši
    3. Odlično, pridni :) Ja, nisem mogla iz svoje kože, sploh ker pri tej pediatrinji ne veš, ali bi kaj resno vzel ali pa čim prej pozabil kar je rekla. Super, res :)

      Izbriši